Poziția Alianței Medicilor referitoare la măririle de salarii cu 25%

Noi, Alianța Medicilor,  ca asociație în constituire a medicilor, considerăm jignitoare o astfel de abordare superficială de rezolvare a problemelor din sănătatea românească. Este iresponsabilă, este fără fundament sau acoperire și este populistă.  O mărire de salarii infimă (salariile medicilor în general nu depășesc 2500 de lei net în acest moment dupa 10-15 ani de perfecționare.

Din ordinul 1211/943/2015 nu se înțelege exact care e forma în care această mărire se va înfăptui iar din informațiile pe care le-am obținut de la Spitalele din teritoriu și de la CJAS-uri se pare că nimeni nu știe exact cum.

Noi vedem două posibilități reale conform textului de hotărâre de guvern:

 1. Indexarea factorului de corecție la suma decontată de CNAS. În această variantă Spitalele  Publice vor fi nevoite să-și calculeze costurile cu salariile pe fiecare serviciu(nefiind cheltuială egală cu salariile în servicii ca procent) și CNAS-ul să indexeze cu factorul de corecție sumele acoperitoare pentru măririle de salarii. Dar această practică ar încălca principiile legii și ale normelor Contractului Cadru 2014-2015 deoarece ar discrimina spitalele private. Nu o considerăm realizabilă sau posibilă pentru că este atacabilă atât la consiliul concurenței cât și ca excepție de neconstiuționalitate, îngradind accesul egal la servicii de sănătate. În plus considerăm că este imposibil ca în luna octombrie să avem măsurători de costuri reale dacă nu s-a reușit acest lucru în ultimii 25 de ani.
 2. Indexarea factorului de corecție la suma contractată de CNAS. Această variantă pare cea mai plauzibilă și mai ușor de abordat dar are și un mare deficit. Oferă practic spitalelor oportunitatea să muncească mai mult plătite la fel. Dar dacă la nivel național masa totală de servicii este relativ costantă în lipsa unor factori externi ca epidemii sau calamități, înseamnă o redistribuire a serviciilor dinspre spitalele mici spre spitalele din centrele Universitare, astfel încât cei mici sau din orașe neuniversitare nu își vor putea îndeplini sumele concurente pentru acoperirea sumelor necesare măririi de salarii. Noi o considerăm complet iresponsabilă, practic cei care muncesc mult vor munci și mai mult, iar cei care se chinuie acum vor fi practic falimentari prin aceste măriri de salarii și oricum nu este o mărire de salarii ci același salariu dar cu dreptul de a presta mai multă muncă plătită la aceleași tarife.
 3. Ar exista și o variantă a treia, contractarea unor servicii care să se numească “factor de corecție” dar să spunem că noi considerăm că ridicolul nu poate fi adoptat ca strategie națională de sănătate.

Singura soluție viabilă din partea guvernului ar fi extra finanțare bugetară de la Bugetul de stat și idemnizație pentru personalul medical până la o refacere a Legii Sănătății în urmatoarele 6-8 luni și schimbarea mecanismelor de finanțare.

De aceea, noi Alianța Medicilor, dorim pe această cale să primim o poziție oficială din partea Ministerului sănătății și a Președintelui CNAS cu o explicație exhaustivă asupra mecanismelor de finanțare ale acestor măsuri de mărire a salariilor personalului medical. Oricum și-au anunțat  prezența la Conferința Națională de Farmacoeconomie și Management Sanitar 2015, din această săptămână, astfel că au și oportunitatea și publicul să ne explice cum se vor întâmpla aceste măriri.

4 comments

 • Dr. Alexandrina Constantinescu

  Perfect de acord cu pozitia d-voastra.
  Nu stiu daca adeziunea la Alianta Medicilor a fost automat doar prin acceptul dat pe fb sau exista si un acord scris?

 • Daniel

  Medicii care lucreaza in spitalele sau clinicile de stat trebuie sa fie platiti de stat 🙂 Este evident si logic si nu poate fi nici o discutie. CNAS-ul nu are ce cauta in aceasta ecuatie fiind o agentie autonoma de administrare a fondului sanatatii. Aceasta agentie este obligata sa-si plateasca personalul propriu si nu altfel de personal si iar nu este nici o discutie. Nu este necesara nici o pozitie a CNAS în privinta salariilor medicilor, este o himera 🙂 Statul trebuie sa-si plateasca functionarii. Este obligat sa faca asta prin lege.

 • Efrim Ileana

  Înțeleg că sunt spitale în țară care au avut atat de multe servicii invalidate pe Septembrie ca nu isi vor lua salariile….

  Plus că de ieri pe situl CNAS se afla o mare grăzăvenie: contractul cadru pt 2016,, cu multe puncte unde fundamentarea este din categoria “nu este cazu”….

  Vă rog cititi și luați poziție, vin vremuri grele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *