Medicamentele esentiale care lipsesc din spitale si de pe piata romaneasca

Exista un numar semnificativ de medicamente esentiale desfasurarii actului medical, majoritatea ieftine , eficiente și care lipsesc cu desăvârșire din spitalele românești.

Multe sunt medicamente esențiale antiaritmice, vaccin antitetanic si altele care sunt extrem de eficiente chiar dacă sunt ieftine dar nu se găsesc. Nu putem avea pretenția unui act medical de calitate atât timp cât actul medical nu se poate în condiții minime de dotare. Mai mult decât atât spitalele și medicii nu au nici o pârghie ca să influențeze stocurile depozitelor din România.

Așteptăm de la ANM, CNAS, Ministerul Sănătății soluții concrete de a avea aceste medicamente pe stoc tot timpul macar în depozite și farmacii astfel încât pacienții să le poată achiziționa. Așteptăm de asemenea explicații și eventual niște demisii.

Întâmplător unul din membri din comitetul director al acestei organizații a făcut o artimie cardiacă și a fost nevoie de mobilizare în două județe (sibiu și mureș) pentru a face rost de amiodaronă iv – unul din medicamentele lipsă de pe listă – cu intervenții la cele mai înalte nivele atât la depozite și distribuitori cât și în spitale.

Și subliniem că nu vorbim de medicamente și tehnologii de inovatoare sau scumpe. Absolut toate sunt ieftine și sunt esențiale.

Lista completă updatată 27.10.2015 aici via dr. Bogdan Pop

4 comments

 • Madalin Iordache

  Vă rog să adăugați și serul antitetanic la lista medicamentelor care lipsesc, noi nu l-am mai avut de luni bune (la Spitalul Municipal Câmpulung Muscel). Chiar ieri am avut o plagă tetanigenă și… Doamne-ajută!

 • Paul

  Medicamente inregistrate in RO: http://preturi.ms.ro/fisiere_editii/c201501/canamed.pdf

  Ce nu este cuprins in document nu exista pe piata din RO (nu vorbesc de cutiile aduse in bagaj de pacient / apartinator / medic sau de unele gainarii ale diversilor protejati).

  Lista nu contine plasma si derivatele de plasma.

  • admin

   pai tot updatam cum ne semnalizeaza lumea. pana la urma daca lipsesc 90% din ele si ar trebui sa fie e tot acelasi lucru. Acum avem problemele noastre nu o sa ne apucam sa facem si treaba ANM-ului chiar de azi. Dupa ce rezolvam cu finantarea si legea sanatatii mai vorbim si de ANM

 • Elena Copaciu

  ce trebuie sa se inteleaga exact este ca amiodarona iv este medicament din protocolul de resuscitare cardiaca, esential pentru supravietuire si lipseste de ceva timp sau se face aprovizionarea cu mari sincope. Cum pe site la ANM figureaza doi producatori cu APP pentru amiodaronum injectabil- Unifarm si Sanofi Aventis, este de datoria ministerului sa explice de ce acest medicament vital lipseste si atfel se reduc sansele de supravietuire ale pacientilor resuscitati! si de ce este absent din tratamentul bolnavilor cu aritmii cardiace la care amiodarona este in prima linie de terapie farmacologica! atat pacientii, cat si profesionistii din sanatate au dreptul la informare corecta si complete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *