REZUMAT CONFERINTA WOLTERS KLUVER ROMANIA PLATILE INFORMALE IN SISTEMUL SANITAR OBSTACOLE SI SOLUTII 23 OCTOMBRIE 2015

Conferinta a avut ca tema de dezbatere “platile informale”, si a avut ca invitati pe domnul profesor Borcean Presedintele CMR, Conf. univ. Dr. Laurentiu Belusica, Dr.Sorin Paun, Dr. Bogdan Tanase si Dr. Letitia Coriu din partea Aliantei Medicilor.

De asemenea in partea a doua, au discutat despre aceste plati informale Procuror Nicoleta Stuparu, Judecator Madalina Afrasinie si avocat Antoniu Obancia.S-a luat in discutie din nou mica si marea coruptie din sistemul sanitar, Dr. Bogdan Tanase, Presedintele AM, subliniind aspect legate de marea coruptie si despre mita din sistem, cu exemple de cercetati penal de catre DNA: Directorul Directiei Politica Medicamentului din MS, Mihaela Udrea, Managerul spitalului judetean Ploiesti Alexandru Baloi, si de asemenea Adrian Duicu Presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, acesta fiind cercetat pentru favorizarea decontarii unor mari sume de bani pentru servicii paraclinice spre societatile comerciale care ii apartineau. Dr. Tanase a solicitat din nou salarizarea ca singura modalitate de a iesi din cercul vicios al platilor informale, finantarea echitabila,auditarea externa si elaborarea statutului medicului.

Dr. Letitia Coriu, Vicepresedinte a AM a discutat dspre mica coruptie din sistem, prezentand Eurobarometrul 2014 privind coruptia in sanatate, unde Romania are un loc intai cu 50% din respondenti care au recunoscut ca au simtit ca trebuie si chiar au dat mita inainte sa fie tratati, la mare distanta de tari ca Letonia, Grecia,Slovacia, Ungaria, Lituania, care au avut sub 39%, si de asemenea, a prezentat concluzia Eurobarometrului, ca exista o legatura intre coruptie si slaba calitate a actului medical si a dotarilor din spitale,dar nu numai într-un sens, adică din cauza nivelului scăzut avem corupție, ci și invers, corupția determină toate aceste neajunsuri. In Europa, Cehia, Grecia si Ungaria au incercat sa legalizeze cadourile la medic, dar aceasta propunere nu a avut sustinere legislativa. Austria si Franta au inasprit pedepsele pentru medicii corupti, iar Marea Britanie este cea mai eficienta in combaterea corupție din sistem, indiferent că este vorba despre relația medicilor cu pacienții, cu firmele farmaceutice sau despre achiziițile de aparatură medicală, potrivit Raportului Eurobarometrului 2014.

Dr.Coriu a sustinut ca pentru eradicarea platilor informale si pentru ca in Romania corpul medical sa fie integru si responsabil, singura solutie ceruta insistent de Alianta Medicilor si sustinuta, este de cresterea a salariilor conform meritului medicului in societate. Societatea trebuie sa plateasca acest cost pentru a avea un act medical de calitate, echitabil, performant, in interesul pacientului. Doamna procuror Nicoleta Stuparu ne-a sustinut in demersurile noastre, spunand ca tratatele europene care sunt mai puternice decat legea romaneasca sustin statutul si salariile corespunzatoare pentru medici si magistrati.
Spre marea noastra dezamagire, Presedintele CMR Prof. Borcean a insistat si a sustinut cu tenacitatea caracteristica, legalizarea onorariului sub orice forma, fiscalizata sau nu, sau chiar prin Proiectul de Lege privind realizarea unor venituri suplimentare de catre unitatile medicale publice, care a trecut de Senat.
Alianta Medicilor a explicat clar ca intr-adevar statutul medicului in Legea 95/2006 este prevazut ca profesie liberala, ea stipuland ca avand in vedere natura profesiei de medic si obligatia lui fata de pacient, medicul are o profesie liberala, si nu e functionar public. DAR, din punct de vedere al raspunderii penale pentru coruptie, medicul angajat cu contract de munca in unitati spitalicesti publice, raspunde ca orice angajat, de la portar pana la director, daca primeste plati suplimentare sau donatii, pentru fapta de luare de mita, si conform Codului Penal, art.289, este pedepsit cu inchisoare si suspendarea dreptului de libera practica.

Deci, nici atunci domnul Borcean nu a fost impresionat, marturisind ca nu se prea pricepe la legislatie.
Ne intrebam daca dansul nu se pricepe la legislatia cu privire la statutul medicului in Romania, atunci cu ce a ajutat sau mai poate ajuta dansul in pozitia sa de Presedinte CMR?
Gazda evenimentului, doamna Lector Univ. dr. Simona Maria Vladica a incercat sa medieze aceste opinii, pentru a se gasi solutii pentru cresterea veniturilor medicilor.
Alianta Medicilor considera proiectul acestei Legi privind realizarea unor venituri suplimentare de catre unitatile publice, votat in Senat si aflat in mapa conferintei pentru discutii si ca o posibila solutie pentru legalizarea platilor informale, ca este discriminatoriu, atat pentru medici cat si pentru pacienti, doamna judecator Madalina Afrasinie, Presedinte Sectia VI Civila, Tribunalul Bucuresti si ceilalti judecatori si procurori din sala fiind si dansii de parere ca ea nu va trece de Curtea Constitutionala, datorita caracterului sau discriminator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *